2013/07/23

Tipuri de furt


Furtul de bază
Furtul de bază e trecut în Codul Penal (CP) la furt, tâlhărie, furt de curent, de folosință, de mașini sau de petrol. Furtul de bază e furtul grobian care presupune să iei lucruri de la cineva. Tâlhăria e furt plus snopit victima; asta și exemplul bizar de la drept în care cineva trece pe lângă tine și îți ia căciula - situație care e tâlhărie și nu furt pentru că doctrină.

Nu e prea mult de spus despre furtul de bază. E vechi, primitiv și eficient. Sigur ușile sunt mai bune, alarmele sunt mai bune, senzorii sunt mai buni, dar și șperaclul și ranga sunt la fel de bune. Ăștia s-au descurcat cu un clește. Practic știm să recunoaștem ce este furtul de bază și să îl pedepsim moral și legal.

Furtul mediu
Odată cu evoluția socială oamenii au descoperit metode mai rafinate de a fura. Furtul mediu e în CP la delapidare și deturnare de fonduri. Practic furtul mediu se bazează pe autoritatea pe care o primește cineva ca să administreze bunurile altcuiva. Din poziția asta ar putea să procedeze ca un hoț simplu, dar ar fi prea evident. Așa că se folosește și o aparență de legalitate.

De exemplu, tu ai bani și îți faci o firmă. Pentru că având bani nu ai timp mă pui pe mine Dinu Păturică  manager. Eu nu voi pleca cu sacul de bani și cu cagula pe cap din firma ta. Voi încheia un contract cu firma fratelui meu prin care îi acord un împrumut cu dobândă mică, sau voi cumpăra șurubelnițe la un preț de 5 ori mai mare (firma ta fiind of firmă de perne). La fel și dacă sunt funcționar public: cumpăr lucruri scumpe printr-o licitație cu condiții ilogice și primesc avantaje de la o firmă privată. Dacă vreau să fiu rafinat, nu primesc nimic de la firma fratelui meu, dar ea încheie un contract avantajos cu o firmă a mea. La prima vedere nu fur nimic direct de la angajator sau stat, dar, dacă privești imaginea de ansamblu, îi iau banii indirect.

Asta sau mă fac preot (preoții nu știu dacă să îi pun la privat sau la stat și d-aia fac o categorie separată) și primesc bani gârlă pentru ”lăcașul de cult” și apoi le explic oamenilor cum să voteze și la sărbători binecuvântez conducătorii țării pentru că fac treabă bună. Ca un bonus pun o pictură cu Sfântul Gigi Becali în Biserică. Chiar dacă nu primești nimic de la Gigi, poți să îi faci cântec OMFG.

Practic furtul mediu este tot furt pentru că obții ceva ce nu ți se cuvine. Legal poți să demonstrezi furtul mediu dar ai ceva mai mult de muncă. În orice caz poți să îți recuperezi banii sau valorile. La furtul mediu există deja probleme de identificare. Deși creierul uman recunoaște ușor furtul de bază, la furtul mediu nu prea se descurcă. Majoritatea oamenilor nu văd furtul din banii publici ca o problemă pentru că ie de la stat. Fiind un furt mai rafinat și elaborat legătura dintre un schimb de terenuri dezavantajos sau o licitație trucată și lipsa de fonduri pentru orfelinate e greu de observat pentru omul neavizat. Dacă persoana vinovată a mai făcut și niște acte de caritate sau dacă există și alte persoane vinovate de furt mediu, deja opinia publică îl consideră pe infractor victimă.

O listă cu cât s-a furat din domeniul public aici.

Furtul avansat
Ultimul stadiu de furt este furtul avansat sau legal. Furtul avansat nu e trecut în CP pentru că este legal. Furtul avansat este totuși furt pentru că presupune că o persoană este sărăcită în beneficiul altcuiva fără să primească nimic în schimb. Fiind atât de rafinat furtul avansat nu poate fi oprit decât prin schimbarea legii.

Poți să furi avansat dacă pui taxe multe și încurcate ca oamenii să nu își dea seama cât plătesc de fapt. Poți să mai furi oamenii dacă institui monopoluri legale care să îi jupoaie. De exemplu notarii sunt un monopol legal. Vrei să renunți la un drept, să cumperi o casă sau să faci o donație: mergi la notar care îți cere după posibilități: un rinichi, primul născut, jumate din împărăție. Moare cineva și îți lasă moștenire: taxă pe moștenire pentru că lege!

Își pun oamenii centrale termice pentru că caloriferul este rece ca un urs polar? Bam. Birocrație infectă ca să renunțe la contractul cu RADET. Ai curent acasă? Bam. Taxă radio și TV pentru că lege. Își cumpără oamenii mașini SH din străinezia? BAM! taxă de primă înmatriculare, taxă de mediu 1, taxă de mediu 2, taxă de mediu se întoarce. Au oamenii câine necastrat? BAM! Taxă pe câine necastrat.

Are omul niște bani BAM! inflație.

Are omul o mașină! BAM rovinietă, accize, timbru de mediu.

Vrea omul fonduri EU? BAM! Birocrație și proceduri idioate. BAM firme care câștigă tot timpul proiectele.

Vrea omul să facă o afacere? Trebuie să facă cont la bancă ca să poţi să îl porpreşti când vrei.

Furtul avansat nu este observat de aproape nimeni. De exemplu cineva îmi spunea că avea impresia că TVA merge la comercianţi....Oamenii cred că plătesc cam o treime din salariu către stat. Asta este fals şi oamenii ăştia explică de ce românul plăteşte 2 treimi la stat.

Indicele de libertate economică al României este aici puteţi să comparaţi evoluţia României faţă de Bulgaria şi Noua Guinee aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

În afară de chestiile ilegale, poţi posta orice. Serios. Poţi să mă şi înjuri.