2013/07/05

Gândirea tribală

Gândirea tribală este o gândire independentă de timp, context istoric și dezvoltare tehnologică. Sunt de părere că civilizația unei societăți nu se măsoară în jucăriile avansate tehnologic pe care le are sau în nivelul de trai. O cetate grecească o să fie mai civilizată decât o enclavă de gherțoi burtoși chiar dacă cei din urmă au o tehnologie superioară. Pozele cocalare de pe Facebook și comentariile din josul majorității știrilor demonstrează că tehnologia nu dezvoltă neapărat creierul utilizatorului.

O societate tribală este superstițioasă, conspiraționistă, conservatoare, violentă, patriarhală, xenofobă, servilă, gerontocratică, teocratică, etc. România este o societate cu gândire tribală.

În România superstiția este de bază. Religia creștin ortodoxă este numai o fațetă exploatată abil de BOR. Pe lângă religia creștină există: horoscop, dat în cărți, dat în bob, dat în cafea, dat în mațe de pui spintecat, pisică neagră, înfipt țăruș în mort, usturoi, oglindă spartă, mușcat ață, deochi, argint viu, moroi (dacă vrei să te îngrozești încearcă Marin Sorescu Dumneata), stafii și solomonari (care chiar sunt tari). Unele tradiții se împletesc bine-mersi cu religia ortodoxă. Din 3 înmormântări la care am fost nu au fost două la fel în privința obiceiurilor. La întrebările noastre referitoare la prosoape, farfurii, pomeni, bani, căni, spălat pe cap, priveghi și altele, preotul încurcat a zis să le întrebăm pe babe. Tăiatul de brazi nu cred că vine din Biblie. Iepuroii nu au nici o legătură cu creștinismul, dar pe vremea când se întâmpla sincretismul religios era inteligent să nu îi faci pe oameni să renunțe la obiceiurile lor ca să adopte religia ta. Superstiția e bună pentru că oferă răspunsuri simple și liniștitoare: așa a vrut Dumnezeu, nu a avut zile, nu a avut noroc. Nu e niciodată responsabilitatea cuiva.

Românii sunt mari amatori de conspirații. Ce nu se poate explica prin Dumnezeu sau soartă se poate explica printr-un grup ocult. Grupurile oculte au jocuri complicate prin care vor să: controleze lumea, reducă populația, promoveze homosexualitatea, ne otrăvească cu mâncare, cu medicamente sau cu vacinuri, să ne facă să credem că am ajuns pe lună, că Pământul e rotund sau că există HIV. Conspirațiile sunt foarte utile unei minți tribale pentru că justifică xenofobia. Conspirațiile explică simplu lucruri complicate: economia se duce de râpă. Ai două opțiuni: te informezi și afli ce se întâmplă sau dai vina pe oculta mondială. Citești articole cu scris plictisitor și îți folosești creierul sau te uiți la un film în care o voce liniștitoare îți explică cum Isus era Horus și cum banii sunt datorie( sper că nu îi fac reclamă așa)? Să studiezi articole cu dovezi statistice despre vaccinuri sau să asculți povestiri anecdotice? Conspirațiile te scutesc de bătaie de cap. Conspirațiile îți oferă, spre deosebire de religie, și aparența de raționament. În plus să știi de conspirație dovedește că ești mai deștept decât restul oilor. Conspirațiile nu pot fi dovedite pentru că sunt secrete, d-aia sunt conspirații. Conspirațiile conțin foarte mulți oameni care nu le dau de gol pentru așa sunt oamenii capabili să păstreze secrete. Conspirațiile se mișcă încet. De 2000 de ani încearcă să: distrugă lumea, să o controleze, să ne otrăvească, să distrugă familia etc. Conspirațiile sunt încă un motiv bun (pe lângă soartă și Dumnezeu) ca oamenii să nu fie responsabili: ”se vrea distrugerea României”

Românii sunt tribal familiști. Familia este în sensul mamei eroine de la cratiță care trebuie bătută pentru că știe ea de ce. Femeile trebuie să facă copii și să aibă grijă de ei pentru că așa e natural. Femeile bătute sau violate și-o merită. Femeile care muncesc sunt carieriste. Gândirea tribală este foarte preocupată de faptul că femeile nu fac suficienți copii. Este foarte deranjant și faptul că femeile din trib se căsătoresc cu ”străini” și nu își botează copiii creștinește. Copiii trebuie să fie mulți ca să plătească pensiile. Copiii nu trebuie neapărat să fie inteligenți ei trebuie să îi respecte pe cei bătrâni. Copiii nu trebuie neapărat să aibă o viață decentă după, pot să ajungă în orfelinate sau pot învăța într-un sistem mizer de educație. Strâns legată de obsesia pentru familie este xenofobia. Românii sunt îngroziți că se împuținează. Concomitent cu împuținarea vine înlocuirea cu străini și mai ales cu țigani. Membrii tribului care au plecat în străinătate sunt niște paria.

Românii sunt servili și impresionați de autoritate. Autoritatea derivă din: titlu, vârstă și bani. A zis Dl. Primar; A zis Dl. Politician; A zis Dl. Doctor. Un doctor în drept poate spune lucruri retardate și va fi crezut. Contează cine spune ceva. Dacă se trece de nivelul cine spune contează în ordine: cum o spune, de ce o spune, când o spune, ce a făcut înainte să o spună, cu cine e prieten. Niciodată nu va conta ce spune, asta presupune gândire critică și gândirea critică este periculoasă pentru gândirea tribală. Tiparul descris mai sus se regăsește foarte ușor în orice dezbatere publică de la TV sau de pe net.

Gândirea tribală este anecdotică. Nu este nevoie de statistici și gândire critică pentru că astea pot zdruncina sistemul de credințe. E importantă experiența personală și am auzit că. Nu contează că România e pe ultimul loc la toate evaluările privind educația. Omul va ști că educația este ok pentru că avem olimpici și studenți care se descurcă bine în străinătate.

Gândirea tribală este ilogică. Sau are o ”logică” care se modifică după circumstanțe astfel încât să nu fie nevoie să se modifice în esență. Modul de ”argumentare” al gândirii tribale este un caleidoscop de erori de logică. În loc de silogism, briciul lui Ocam sau considerente legate de probabilități sunt preferate (în ordinea frecvenței):
  • atacul la persoană - esti un dobitoc si nu ma obosesc cu tine;
  • ”atacul la gramatică” în lipsă de atac la persoană - invata lb rom. si pe urma vb ok?;
  • apelul la majoritate (86% ortodocși, albi, heterosexuali, bărbați, orășeni, etnici români puri până la Decebal);
  • inversarea sarcinii probei - există dovezi pentru ce susțin eu, dacă nu ești leneș și cauți un pic o să le găsești;
  • lipsa dovezilor - e o conspirație, normal că nu există nici o dovadă;
  • nu e nevoie de dovezi - am văzut cu ochii mei!!!;
  • panta alunecoasă  - dacă homosexualii se pot căsătorii ce urmează pedofilia-necrofil-zoofilă?;
  • ”și ăia fac” unii fură milioane și tâlharul ăsta săracu a primit 7 ani de închisoare;
  • lipsa de legătura cu subiectul - Discuție despre teoria relativității = diversiune băsistă ca să nu ne dăm seama de ....;
  • generalizarea pripită - eșantioane relevante statistic de 1 om;
  • apelul la autoritatea proprie - diplomă NASA în studii religioase emisă de institutul francez;
  • apelul la autoritatea lui Dumnezeu care vorbește cu anumiți oameni;

Modernizarea este îngrozitoare pentru gândirea tribală. Este suficient că modernizarea distruge tradiția și liniștea lucrurilor. Nu contează beneficiile aduse. Nu contează că prin folosirea calculatoarelor s-ar reduce birocrația. Calculatoarele pot fi hackate, nu toată lumea are calculator și, cel mai important, pe vremea mea nu era și nu am murit. Vacinurile sunt rele, legumele sunt ”stropite”, mâncarea are E-uri. Dispozitivele electrice au câmpuri electromagnetice care (în ordinea paranoiei): dau dureri de cap, dau cancer, ne controlează mintea. Codurile de bare au semnul fiarei ( NU-cu suficientă paranoia poți să găsești conspirații în conspirații).



Eu cred că România profundă, dacă există așa ceva, are o gândire tribală:  

"România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al bisericii ortodoxe şi al celorlalte culte religioase, al Casei Regale şi al minorităţilor naţionale".

Am uitat să spun despre gerontocrație. Bătrânii merită respect pentru că au o vârstă. Pot să spună orice imbecilitate pentru că vârsta compensează și trebuie respectați. Cred că atunci când mai predau argumentare ar trebui să sar peste partea cu logica și să le spun oamenilor să aștepte. Argumentele lor vor deveni mai convingătoare cu timpul. 
1+1=3 la 10 ani ești imbecil
1+1=3 la 30 ani ești original
1+1=3 la 60 ani ești profund


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

În afară de chestiile ilegale, poţi posta orice. Serios. Poţi să mă şi înjuri.