2014/04/03

Alocarea responsabilităţii

Pasul 1: Avem o resursă
La Obor s-a construit o fântână. Toată* lumea este fericită**: oamenii dimprejur își pot lua apă curată de la 175 m adâncime. Pensionarii merg mai puțin, lumea consumă mai puține peturi pentru apă. Apa e mai curată. Există o senzație plăcută de țară: nu te mai duci să cumperi apă de la magazin ci iei apă de la izvor, deși stai în confortul orașului.

Pasul 2: Avem o problemă
Din păcate așa-i românu: îi dai un deget și îți ia toată mâna. Vin unii cu un cărucior plin cu bidoane să ia apă. Uneori vin și florari să ia apă pentru florile lor. Cel mai rău e că vin toți apucații din alte sectoare să ia apa pusă pentru cetățenii cu domiciliul în sectorul doi.

Pasul 3: Soluțilii
Primele propuneri au fost de desființare a izvorului pentru că se face abuz. Așa s-a procedat și când veneau florarii la cișmeaua din țarcul de câini. Dacă oamenii abuzează, trebuie închis. 

Din fericire, autoritățile chiar își doreau să găsească o soluție așa că s-a decis că să se pună un funcționar care să ceară buletinul tuturor celor care vor să ia apă. 

S-a decis că nu e ok să primești apă dacă nu ți-ai plătit taxele sau ai comis infracțiuni. Din momentul respectiv, funcționarul solicita copie buletin, cazier fiscal de la ANAF, certificat de atestare fiscală de la DITL Sector 2 și cazier judiciar.
Mai rămăsese problema celor cu cărucioare sau cu bidoane prea mari. S-a decis că nu se mai poate lua apă decât în bidon omologat de serviciul dezvoltare urbană direcția ape potabile (răspuns în 30 de zile după plata taxei de omologare).

Soluția propusă era totuși anevoioasă, așa că s-a decis să se ofere oamenilor și varianta mai civilizată. S-a organizat o lici negociere directă prin care s-a angajat prin contract secret o firmă care să le dea oamenilor apă îmbuteliată de la izvor în bidoane gata omologate. Desigur, prețul era mai mic decât la magazin deci nu a fost nici un motiv pentru a se investiga atribuirea contractului.

Rămăsese și problema cozilor și s-a decis că pentru a lua apă (de la firmă sau de la izvor) e necesară o programare cu 5 zile lucrătoare înainte la serviciul de informare a cetățeanului. Din cauza reducerilor de personal, programările se puteau face numai joi între orele 10 și 12. 

Izvorul și compania de îmbuteliere aveau nevoie de avize sanitare. În primul an se obțineau pe baza unei declarații pe proprie răspundere și a unui aviz de conformitate care se elibera după 14 zile lucrătoare de Ministerul Sănătății. Avizul de conformitate avea la bază o investigație a unui laborator privat autorizat să facă analize de apă. Probele de apă erau aduse de compania de îmbuteliere și predate pe bază de proces verbal. Primăria nu trimitea probe de apă ci se folosea de un certificat de conformitate a apei de izvor eliberat de Direcția Ape Potabile. Certificatul de conformitate se elibera în baza unui declarații pe proprie răspundere date de constructorul izvorului. Ulterior avizul de la Minister se obținea în baza certificatului din anul anterior de la Direcția Ape Potabile. Certificatul de la Direcția Ape Potabile se obținea pe baza avizului din anul anterior de la Minister.

Analizele de apă se făceau în continuare dar nu mai erau necesare la dosar pentru obținerea avizelor. După ce laboratorul a intrat în insolvență și a fost lichidat s-a renunțat și la analizele de apă.

La câțiva ani constructorul izvorului a intrat și el în insolvență și a fost lichidat. Certificatul de conformitate s-a eliberat în continuare în baza declarației inițiale a constructorului.

Pasul 4: Mor oameni

Recent 34 de oameni au avut siptome de otrăvire după ce au băut apă de la izvor. 7 au murit. Procuratura a cerut toată documentația firmei, Primăriei și Ministerului Sănătății. Au făcut și o fotografie anunțului de pe izovor care spunea că apa este testată.

Pasul 5: Căutarea vinovaților

După terminarea cercetărilor procurorii au trimis în judecată angajații de la Direcția Ape Potabile, de la Minister, de la fosta firmă de construcții și de la fostul laborator. A fost chemată în judecată și firma care făcea fracturare hidraulică în Parcul Obor și funcționarul care supraveghea izvorul.

Pasul 6: Pedepsirea nevinovaților
Instanța a hotărât că cei de la Direcție au respectat legea la emiterea certificatului. La fel și cei de la minister. Firmele ca persoane juridice nu mai existau deci nu puteau răspunde. Angajații lor de asemenea, respectaseră legea. Firma care făcea fracturare hidraulică primise toate avizele necesare și nu era vinovată.

S-a decis pedepsirea funcționarului care supraveghea izvorul pentru neglijență în serviciu având în vedere că știa sau ar fi trebuit să știe că apa izvorului este contaminată.


Birocrație plăcută!