2013/07/23

Tipuri de furt


Furtul de bază
Furtul de bază e trecut în Codul Penal (CP) la furt, tâlhărie, furt de curent, de folosință, de mașini sau de petrol. Furtul de bază e furtul grobian care presupune să iei lucruri de la cineva. Tâlhăria e furt plus snopit victima; asta și exemplul bizar de la drept în care cineva trece pe lângă tine și îți ia căciula - situație care e tâlhărie și nu furt pentru că doctrină.

Nu e prea mult de spus despre furtul de bază. E vechi, primitiv și eficient. Sigur ușile sunt mai bune, alarmele sunt mai bune, senzorii sunt mai buni, dar și șperaclul și ranga sunt la fel de bune. Ăștia s-au descurcat cu un clește. Practic știm să recunoaștem ce este furtul de bază și să îl pedepsim moral și legal.

Furtul mediu
Odată cu evoluția socială oamenii au descoperit metode mai rafinate de a fura. Furtul mediu e în CP la delapidare și deturnare de fonduri. Practic furtul mediu se bazează pe autoritatea pe care o primește cineva ca să administreze bunurile altcuiva. Din poziția asta ar putea să procedeze ca un hoț simplu, dar ar fi prea evident. Așa că se folosește și o aparență de legalitate.

De exemplu, tu ai bani și îți faci o firmă. Pentru că având bani nu ai timp mă pui pe mine Dinu Păturică  manager. Eu nu voi pleca cu sacul de bani și cu cagula pe cap din firma ta. Voi încheia un contract cu firma fratelui meu prin care îi acord un împrumut cu dobândă mică, sau voi cumpăra șurubelnițe la un preț de 5 ori mai mare (firma ta fiind of firmă de perne). La fel și dacă sunt funcționar public: cumpăr lucruri scumpe printr-o licitație cu condiții ilogice și primesc avantaje de la o firmă privată. Dacă vreau să fiu rafinat, nu primesc nimic de la firma fratelui meu, dar ea încheie un contract avantajos cu o firmă a mea. La prima vedere nu fur nimic direct de la angajator sau stat, dar, dacă privești imaginea de ansamblu, îi iau banii indirect.

Asta sau mă fac preot (preoții nu știu dacă să îi pun la privat sau la stat și d-aia fac o categorie separată) și primesc bani gârlă pentru ”lăcașul de cult” și apoi le explic oamenilor cum să voteze și la sărbători binecuvântez conducătorii țării pentru că fac treabă bună. Ca un bonus pun o pictură cu Sfântul Gigi Becali în Biserică. Chiar dacă nu primești nimic de la Gigi, poți să îi faci cântec OMFG.

Practic furtul mediu este tot furt pentru că obții ceva ce nu ți se cuvine. Legal poți să demonstrezi furtul mediu dar ai ceva mai mult de muncă. În orice caz poți să îți recuperezi banii sau valorile. La furtul mediu există deja probleme de identificare. Deși creierul uman recunoaște ușor furtul de bază, la furtul mediu nu prea se descurcă. Majoritatea oamenilor nu văd furtul din banii publici ca o problemă pentru că ie de la stat. Fiind un furt mai rafinat și elaborat legătura dintre un schimb de terenuri dezavantajos sau o licitație trucată și lipsa de fonduri pentru orfelinate e greu de observat pentru omul neavizat. Dacă persoana vinovată a mai făcut și niște acte de caritate sau dacă există și alte persoane vinovate de furt mediu, deja opinia publică îl consideră pe infractor victimă.

O listă cu cât s-a furat din domeniul public aici.

Furtul avansat
Ultimul stadiu de furt este furtul avansat sau legal. Furtul avansat nu e trecut în CP pentru că este legal. Furtul avansat este totuși furt pentru că presupune că o persoană este sărăcită în beneficiul altcuiva fără să primească nimic în schimb. Fiind atât de rafinat furtul avansat nu poate fi oprit decât prin schimbarea legii.

Poți să furi avansat dacă pui taxe multe și încurcate ca oamenii să nu își dea seama cât plătesc de fapt. Poți să mai furi oamenii dacă institui monopoluri legale care să îi jupoaie. De exemplu notarii sunt un monopol legal. Vrei să renunți la un drept, să cumperi o casă sau să faci o donație: mergi la notar care îți cere după posibilități: un rinichi, primul născut, jumate din împărăție. Moare cineva și îți lasă moștenire: taxă pe moștenire pentru că lege!

Își pun oamenii centrale termice pentru că caloriferul este rece ca un urs polar? Bam. Birocrație infectă ca să renunțe la contractul cu RADET. Ai curent acasă? Bam. Taxă radio și TV pentru că lege. Își cumpără oamenii mașini SH din străinezia? BAM! taxă de primă înmatriculare, taxă de mediu 1, taxă de mediu 2, taxă de mediu se întoarce. Au oamenii câine necastrat? BAM! Taxă pe câine necastrat.

Are omul niște bani BAM! inflație.

Are omul o mașină! BAM rovinietă, accize, timbru de mediu.

Vrea omul fonduri EU? BAM! Birocrație și proceduri idioate. BAM firme care câștigă tot timpul proiectele.

Vrea omul să facă o afacere? Trebuie să facă cont la bancă ca să poţi să îl porpreşti când vrei.

Furtul avansat nu este observat de aproape nimeni. De exemplu cineva îmi spunea că avea impresia că TVA merge la comercianţi....Oamenii cred că plătesc cam o treime din salariu către stat. Asta este fals şi oamenii ăştia explică de ce românul plăteşte 2 treimi la stat.

Indicele de libertate economică al României este aici puteţi să comparaţi evoluţia României faţă de Bulgaria şi Noua Guinee aici.

2013/07/17

Semne că vei pierde o dezbatere publică

Te repeți
Argumentarea este un proces iterativ i.e. afirmațiile aduse de cele două părți se rafinează și se modifică pe măsură ce dezbaterea avansează. Dacă ai impresia că poziția ta în dezbaterea publică este privilegiată și că nu trebuie decât să repeți ce ai spus mai devreme indiferent de ce spune adversarul, probabil că în timp vei pierde acea dezbatere. E adevărat că pe termen scurt oamenii sunt iraționali - mi-e de multe ori rușine că am predat dezbateri și gândire critică unor elevi care vor ieși în lume să se întâlnească cu ”omul cu gândire beton” - care va ști să repete aceeași poezioară indiferent de argumente. Repetiția religioasă a ”argumentelor” (nu ar mai trebui numite argumente după ce ți s-au adus contra-argumente) ajută la îndoctrinare pentru că formează reflexe (brain pathways). 

Reflexele sunt bune pentru că ocolesc gândirea și nu trebuie să oferi niciodată explicații populației care aderă reflex la ideea ta. Ca să formezi gândire reflexă în oameni trebuie să folosești propoziții scurte și ușor de reținut. NU folosi dovezi, nu face raționamente. Pur și simplu găsește ceva ce poate fi ușor repetat.  

A spune că femeile trebuie protejate de violența domestică pt. că..... (de aici nu mai trebuie ascultat), reflexul intră în acțiune, ocolește gândirea și răspunsul este: și-o merită pentru că sunt proaste. A spune că biserica nu ar trebui finanțată de stat pt. că ...., răspuns reflex: suntem majoritar creștin-ortodocși, minoritatea sectantă trebuie să se supună. A spune că trebuie să încurajăm investițiile străine pt. că ...., răspuns reflex: ăștia ne cumpără țara fără să tragă un glonț.

Chiar și așa, pe termen lung omenirea este oarecum rațională. Ideile foarte proaste care limitau arbitrar drepturile unor oameni au rămas în același stadiu în timp ce argumentele împotriva lor au evoluat și au strâns dovezi. În final vei rămâne alături de un număr din ce în ce mai mic de oameni care pot să repete alături de tine.

Vorbești pe lângă subiect 
Când oamenii dezbat despre necesitatea vaccinării copiilor, adu-le aminte despre toate eurile (nu cele lirice) care există în mâncare. Când oamenii dezbat despre demisia de onoare în cazul unei cercetări penale sau a unei condamnări în primă instanță, adu-le aminte despre prezumția legală relativă de nevinovăție. Când se discută despre legitimă apărare în cazul Zimmerman, fă o descriere a trecutului fiecărei persoane și a ideilor la care aderă. Când oamenii vorbesc despre frauda de la Bac, adu-le aminte că este numai o diversiune prin care Băsescu încearcă să distragă atenția de la referendum. De fapt orice este o diversiune.

Până la urmă oamenii o să se plictisească de aberații și vor vrea să discute despre subiectul respectiv. Pentru că nu ai adus argumente logice vei pierde.

Faci pe victima
Oamenii țin cu victima. Chiar dacă ești majoritar și există statistici și studii despre discriminarea minorităților și a femeilor, găsește cazuri izolate de persoane din majoritate abuzate și declară că majoritatea este victima minorității.

Metoda asta o să țină cam până când toată lumea își dă seama că la un moment dat faci parte dintr-o minoritate și că e bine ca în general minoritățile să fie tratate decent.

Faci apel la natură
Dacă adversarul ideii care te face să te simți în siguranță insistă cu argumente, explică-i ce este natural și plăcut Domnului. Explică-i cum nu sunt naturale: homosexualitatea, egalitatea între sexe, medicamentele, vaccinurile, mâncărurile, etc. etc. Dacă nu înțelege explică-i mai pe înțelesul lui: Așa a lăsat Dumnezeu, așa s-a pomenit. Ignoră faptul că tutunul, uraniul și veninul de șarpe-scorpion sunt naturale, iar aspirina, penicilina, glicerina, sunt produse ”sintetic”. Ignoră că ar fi natural să ne dăm în cap pe stradă plus toate lucrurile oribile despre care zice Freud, ignoră faptul că legea și morala limitează ”naturalul” ca să putem avea o viață suportabilă.

Metoda asta o să meargă cât timp vei reuși să îl ții pe recalcitrant departe de orice surse de cunoaștere și de orice fel de prezentare a erorilor de logică. Dacă capătă acces astfel de surse totul este pierdut. Va avea idei, va pune la îndoială și va critica. Lumea ta naturală se va nărui și totul va fi ”cu fundul în sus”.
Ești ilogic și inconsecvent
Dacă crezi în ceva foarte tare: discriminare, biserică, societate retrogradă, corupție etc, nu ai nevoie de argumente. Trebuie doar să crezi din tot sufletul
Dacă crezi suficient de tare, poți să aplici standarde duble: românii din diaspora nu plătesc taxe în România și nu ar trebui să voteze chiar dacă majoritatea oamenilor cu drept de vot din România nu plătesc taxe. Homosexualii nu pot face copii deci nu trebuie să adopte spre deosebire de cuplurile heterosexuale infertile care pot să adopte copii pentru că nu îi pot face.

Când credința este puternică în sufletul tău, poți să te contrazici: ”ne năpădesc țiganii”, ”Antonescu... etc. etc.”, menținem ajutoarele sociale pentru oricâți copii.

Credința îți permite să fumezi pe alți oameni sau să arunci pe jos pentru că și alții o fac, pentru că alții poluează mai mult, pentru că oricum aerul e poluat, pentru că nu sunt coșuri de gunoi și pentru că oricum vom muri de la aerul infect pe care îl respirăm. Ca picătură ce ești nu trebuie niciodată să recunoști că faci parte din inundație. Și în nici un caz nu te uita la eroarea de logică Tu quo sau  two wrongs don't make a right.

Se știe că dacă ai credință poți să faci lucruri pe care alți oameni nu le pot face. Poți să te revolți la corupția unui politician, dar să nu te deranjeze corupția ta. 
În orice dezbatere publică există zona albă - oameni convinși, zona gri - oameni indeciși, zona neagră - oameni care nu pot fi convinși. Dacă ești ilogic zona albă devine gri și zona gri devine cu timpul neagră.

Nu ai dovezi
Credința nu are nevoie de dovezi. Dacă chiar crezi, nu ai nevoie de dovezi. Dovezile celorlalți sunt făcături. Nu te uita pe statistici și studii. În comunism era mai bine. Statisticile referitoare speranță medie de viață (da, Google poate să facă asta), pib pe cap de locuitor, indice de dezvoltare umană, număr de mașini, calculatoare conectate la internet, mortalitate infantilă etc. sunt făcături. Tu știi. Tu ai văzut cu ochii tăi. Nu ai nevoie de dovezi ca să demonstrezi ceea ce deja știi.

O să îți meargă așa cât timp vei putea să îi ți pe oameni departe de dovezi. Internetul te va ajuta în acest sens cu poze cu pisici.
Jignești
Ceilalți sunt doar niște ..... (introdu apelative aici). Faptul că poți să îi denumești atât de ușor te scutește de a îi asculta și de a le demonta argumentele. Sunt doar niște drogați, poponari, usliști, băsiști, @#$#%, *$&!@, $@*%&. După cum ne învață logica elementară valoarea de adevăr a unei propoziții este direct legată de persoanele care o spun. De exemplu, dacă un homosexual spune 1+1=2, e greșit. Dacă un creștin spune că pământul are 6000 de ani e corect. Există persoane ( de exemplu femeile) care nu au dreptate niciodată. 

E bine de știut că dacă nu ai timp să te documentezi pe o temă, poți să te uiți la partea care înjură mai tare și există șanse mari ca partea respectivă să aibă dreptate. Nu ar înjura așa dacă nu ar avea.

Metoda asta de argumentare este foarte eficientă. Vei câștiga orice dezbatere publică prin această metodă cât timp afirmația care e spusă de adversarul care nu are niciodată dreptate nu va fi preluată de alte persoane: celebrități, intelectuali, oameni de știință, persoane publice, profesori, cercetători. Pentru că singura ta armă este calitatea persoanei care susține o afirmație în momentul în care oameni ”de bine” susțin poziția opusă ai pierdut.

Statistici
Dacă metodele de mai sus sunt prea greu de urmărit (și dacă argumentezi ca mai sus e probabil să fie), poți să te uiți pe statistici ca să vezi cum stai. 

La căsătoria între persoane de același sex stai bine.
La legalizarea prostituției e iarăși bine.
La legalizarea drogurilor e bine.

Dormi liniștit și nu te chinui să formulezi argumente; lumea va fi la fel când te trezești.

PS Nu cred că cei care susțin ideile de mai sus nu au dreptate, dar în majoritatea cazurilor sunt avocați slabi ai cauzei lor.



 

2013/07/05

Gândirea tribală

Gândirea tribală este o gândire independentă de timp, context istoric și dezvoltare tehnologică. Sunt de părere că civilizația unei societăți nu se măsoară în jucăriile avansate tehnologic pe care le are sau în nivelul de trai. O cetate grecească o să fie mai civilizată decât o enclavă de gherțoi burtoși chiar dacă cei din urmă au o tehnologie superioară. Pozele cocalare de pe Facebook și comentariile din josul majorității știrilor demonstrează că tehnologia nu dezvoltă neapărat creierul utilizatorului.

O societate tribală este superstițioasă, conspiraționistă, conservatoare, violentă, patriarhală, xenofobă, servilă, gerontocratică, teocratică, etc. România este o societate cu gândire tribală.

În România superstiția este de bază. Religia creștin ortodoxă este numai o fațetă exploatată abil de BOR. Pe lângă religia creștină există: horoscop, dat în cărți, dat în bob, dat în cafea, dat în mațe de pui spintecat, pisică neagră, înfipt țăruș în mort, usturoi, oglindă spartă, mușcat ață, deochi, argint viu, moroi (dacă vrei să te îngrozești încearcă Marin Sorescu Dumneata), stafii și solomonari (care chiar sunt tari). Unele tradiții se împletesc bine-mersi cu religia ortodoxă. Din 3 înmormântări la care am fost nu au fost două la fel în privința obiceiurilor. La întrebările noastre referitoare la prosoape, farfurii, pomeni, bani, căni, spălat pe cap, priveghi și altele, preotul încurcat a zis să le întrebăm pe babe. Tăiatul de brazi nu cred că vine din Biblie. Iepuroii nu au nici o legătură cu creștinismul, dar pe vremea când se întâmpla sincretismul religios era inteligent să nu îi faci pe oameni să renunțe la obiceiurile lor ca să adopte religia ta. Superstiția e bună pentru că oferă răspunsuri simple și liniștitoare: așa a vrut Dumnezeu, nu a avut zile, nu a avut noroc. Nu e niciodată responsabilitatea cuiva.

Românii sunt mari amatori de conspirații. Ce nu se poate explica prin Dumnezeu sau soartă se poate explica printr-un grup ocult. Grupurile oculte au jocuri complicate prin care vor să: controleze lumea, reducă populația, promoveze homosexualitatea, ne otrăvească cu mâncare, cu medicamente sau cu vacinuri, să ne facă să credem că am ajuns pe lună, că Pământul e rotund sau că există HIV. Conspirațiile sunt foarte utile unei minți tribale pentru că justifică xenofobia. Conspirațiile explică simplu lucruri complicate: economia se duce de râpă. Ai două opțiuni: te informezi și afli ce se întâmplă sau dai vina pe oculta mondială. Citești articole cu scris plictisitor și îți folosești creierul sau te uiți la un film în care o voce liniștitoare îți explică cum Isus era Horus și cum banii sunt datorie( sper că nu îi fac reclamă așa)? Să studiezi articole cu dovezi statistice despre vaccinuri sau să asculți povestiri anecdotice? Conspirațiile te scutesc de bătaie de cap. Conspirațiile îți oferă, spre deosebire de religie, și aparența de raționament. În plus să știi de conspirație dovedește că ești mai deștept decât restul oilor. Conspirațiile nu pot fi dovedite pentru că sunt secrete, d-aia sunt conspirații. Conspirațiile conțin foarte mulți oameni care nu le dau de gol pentru așa sunt oamenii capabili să păstreze secrete. Conspirațiile se mișcă încet. De 2000 de ani încearcă să: distrugă lumea, să o controleze, să ne otrăvească, să distrugă familia etc. Conspirațiile sunt încă un motiv bun (pe lângă soartă și Dumnezeu) ca oamenii să nu fie responsabili: ”se vrea distrugerea României”

Românii sunt tribal familiști. Familia este în sensul mamei eroine de la cratiță care trebuie bătută pentru că știe ea de ce. Femeile trebuie să facă copii și să aibă grijă de ei pentru că așa e natural. Femeile bătute sau violate și-o merită. Femeile care muncesc sunt carieriste. Gândirea tribală este foarte preocupată de faptul că femeile nu fac suficienți copii. Este foarte deranjant și faptul că femeile din trib se căsătoresc cu ”străini” și nu își botează copiii creștinește. Copiii trebuie să fie mulți ca să plătească pensiile. Copiii nu trebuie neapărat să fie inteligenți ei trebuie să îi respecte pe cei bătrâni. Copiii nu trebuie neapărat să aibă o viață decentă după, pot să ajungă în orfelinate sau pot învăța într-un sistem mizer de educație. Strâns legată de obsesia pentru familie este xenofobia. Românii sunt îngroziți că se împuținează. Concomitent cu împuținarea vine înlocuirea cu străini și mai ales cu țigani. Membrii tribului care au plecat în străinătate sunt niște paria.

Românii sunt servili și impresionați de autoritate. Autoritatea derivă din: titlu, vârstă și bani. A zis Dl. Primar; A zis Dl. Politician; A zis Dl. Doctor. Un doctor în drept poate spune lucruri retardate și va fi crezut. Contează cine spune ceva. Dacă se trece de nivelul cine spune contează în ordine: cum o spune, de ce o spune, când o spune, ce a făcut înainte să o spună, cu cine e prieten. Niciodată nu va conta ce spune, asta presupune gândire critică și gândirea critică este periculoasă pentru gândirea tribală. Tiparul descris mai sus se regăsește foarte ușor în orice dezbatere publică de la TV sau de pe net.

Gândirea tribală este anecdotică. Nu este nevoie de statistici și gândire critică pentru că astea pot zdruncina sistemul de credințe. E importantă experiența personală și am auzit că. Nu contează că România e pe ultimul loc la toate evaluările privind educația. Omul va ști că educația este ok pentru că avem olimpici și studenți care se descurcă bine în străinătate.

Gândirea tribală este ilogică. Sau are o ”logică” care se modifică după circumstanțe astfel încât să nu fie nevoie să se modifice în esență. Modul de ”argumentare” al gândirii tribale este un caleidoscop de erori de logică. În loc de silogism, briciul lui Ocam sau considerente legate de probabilități sunt preferate (în ordinea frecvenței):
  • atacul la persoană - esti un dobitoc si nu ma obosesc cu tine;
  • ”atacul la gramatică” în lipsă de atac la persoană - invata lb rom. si pe urma vb ok?;
  • apelul la majoritate (86% ortodocși, albi, heterosexuali, bărbați, orășeni, etnici români puri până la Decebal);
  • inversarea sarcinii probei - există dovezi pentru ce susțin eu, dacă nu ești leneș și cauți un pic o să le găsești;
  • lipsa dovezilor - e o conspirație, normal că nu există nici o dovadă;
  • nu e nevoie de dovezi - am văzut cu ochii mei!!!;
  • panta alunecoasă  - dacă homosexualii se pot căsătorii ce urmează pedofilia-necrofil-zoofilă?;
  • ”și ăia fac” unii fură milioane și tâlharul ăsta săracu a primit 7 ani de închisoare;
  • lipsa de legătura cu subiectul - Discuție despre teoria relativității = diversiune băsistă ca să nu ne dăm seama de ....;
  • generalizarea pripită - eșantioane relevante statistic de 1 om;
  • apelul la autoritatea proprie - diplomă NASA în studii religioase emisă de institutul francez;
  • apelul la autoritatea lui Dumnezeu care vorbește cu anumiți oameni;

Modernizarea este îngrozitoare pentru gândirea tribală. Este suficient că modernizarea distruge tradiția și liniștea lucrurilor. Nu contează beneficiile aduse. Nu contează că prin folosirea calculatoarelor s-ar reduce birocrația. Calculatoarele pot fi hackate, nu toată lumea are calculator și, cel mai important, pe vremea mea nu era și nu am murit. Vacinurile sunt rele, legumele sunt ”stropite”, mâncarea are E-uri. Dispozitivele electrice au câmpuri electromagnetice care (în ordinea paranoiei): dau dureri de cap, dau cancer, ne controlează mintea. Codurile de bare au semnul fiarei ( NU-cu suficientă paranoia poți să găsești conspirații în conspirații).



Eu cred că România profundă, dacă există așa ceva, are o gândire tribală:  

"România recunoaşte rolul istoric, în constituirea şi modernizarea statului român, al bisericii ortodoxe şi al celorlalte culte religioase, al Casei Regale şi al minorităţilor naţionale".

Am uitat să spun despre gerontocrație. Bătrânii merită respect pentru că au o vârstă. Pot să spună orice imbecilitate pentru că vârsta compensează și trebuie respectați. Cred că atunci când mai predau argumentare ar trebui să sar peste partea cu logica și să le spun oamenilor să aștepte. Argumentele lor vor deveni mai convingătoare cu timpul. 
1+1=3 la 10 ani ești imbecil
1+1=3 la 30 ani ești original
1+1=3 la 60 ani ești profund